Gecikmiş dil ve konuşma nedir, gecikmiş dil ve konuşma bozukluklarında terapi nasıl yapılır, gecikmiş dil, konuşma bozukluklarında dil ve konuşma terapisi
Gecikmiş Dil Konuşma Nedir ?
Gecikmiş dil ve konuşma, çocuğun beklenen oranda dil ve konuşmada yaşına uygun performans gösterememesidir. Gecikmiş dil ve konuşma, çocuğun içinde bulunmuş olduğu yaşa göre farklılık gösterebilmektedir. Gecikmiş dil ve konuşma tabiri, 0-48 ayda beklenen performansı gösteremeyen çocuklar için kullanırken 4 yaşında sonra ise özgül dil bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Okul çağında ise bu problem özgül öğrenme bozukluğu adını almaktadır. Gecikmiş dil ve konuşmaya sahip olan çocuklar kendilerini ifade etme veya başkalarını anlamada zorluk çekebilirler. Gecikmiş dil ve konuşma yaşayan çocuklarda, işitme, konuşma ve bilişsel bozuklukların bir kombinasyonunu içerebilir.
Dil ve konuşma gecikmesi alıcı, ifade edici ya da ikisinin kombinasyonu şeklinde olabilir.
Gecikmiş Dil ve Konuşma İçin Uyarı İşaretleri:
12-24 arasında bulunan çocuklarda tehlike işaretleri;
- Çocuk 12. aya gelmesine rağmen güle güle veya basit el sallama hareketlerini yapamıyorsa
- Aya gelmesine rağmen konuşmak yerine basit seslendirmeler yapıyorsa
- aya gelmesine rağmen sesleri taklit etmekte zorlanıyorsa
- Basit sözcükleri anlamakta zorluk çekiyorsa
2 yaşından büyük çocuklarda görülen uyarı işaretleri
- Kelime ve kelime öbeklerini üretemiyorsa
- Sözlü dili temel ihtiyaçları dışında kullanmıyorsa
- Basit talimatları izleyemiyorsa
- Alışılmadık bir ses tonuna sahip ise (mırıldanma ya da burun sesi gibi)
- Konuşma anlaşılırlığı düşük ise mutlaka bir dil ve konuşma terapistine gidilmelidir.
Gecikmiş dil ve Konuşma İçin Risk Faktörleri:
- Dili Anlama: Bir çocuk genellikle kelimeleri kullanmadan önce duyduğunu anlamaya çalışır. Çocuğunuz yaşına göre iyi anlıyorsa, dili öğrenmesi daha kolaylaşır. Ancak, başkalarının ne dediğini anlamadığını düşünüyorsanız dil ve konuşma gecikmesi olabilir.
- Jest ve mimik Kullanımı: Çocuklar birçok kelimeyi söylemeden önce iletişim amacıyla jestler kullanır. Çocukların kullandığı jest miktarı arttıkça, akranlarını yakalama olasılığı o kadar fazla olur.
- Yeni Kelimeler Öğrenmek : Çocuğunuzun konuşma gelişimi yavaş olabilir, ancak her ay yeni kelimeler kullanmaya çalışmalıdır. Eğer çocuğunuz yeni kelimeleri kullanmakta veya anlamakta güçlük çekiyorsa çevresel uyaranların azlığından söz edebiliriz.
Gecikmiş Dil ve Konuşmanın Nedenleri
Gecikmiş dil ve konuşmanın nedenlerine bakıldığı zaman genetik, işitsel, nörolojik veya nöropsikiyatrik bir bozukluğun sonucu olabileceği gibi herhangi bir nedene bağlı olmaksızın da ortaya çıkabilmektedir. Diğer nedenler arasında sosyal etkileşim eksikliği, ikiz olma, otizm, selektif (seçici) mutizm ve serabral palsi yer almaktadır.
Gecikmiş Dil ve Konuşma Tedavisi
Gecikmiş dil ve konuşmanın nedenini anlamak için kapsamlı bir değerlendirme yapılmalıdır. Değerlendirmeden sonra dil ve konuşma terapisti gecikmiş dil ve konuşmanın nedenini araştırır. Bu bilgi tedavi planı geliştirmelerine ve uygulamalarına yardımcı olacaktır. Tanıdan sonra çocuğunuzun tedavi planı muhtemelen dil ve konuşma terapisini içerecektir.
Randevu: İletişim