Yetişkinlerde Kekemelik Nedir ?
Yetişkin kekemelik birçok yetişkinin yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Kekemelik yetişkinliğe kadar çözülmeden kaldığında, bireyin kekemeliklerinin farkında olması ile birlikte kariyerindeki ve günlük hayattaki ilişkileri etkilemesine neden olmaktadır. Yetişkinlerde kekemelik insidansına (sıklığına) bakıldığında, 21 ila 49 yaş arasındaki yetişkinlerin yaklaşık %2’sini ve 50 yaş ve üstü yetişkinlerin %2 sinden azını etkilemektedir. Aşağıdaki semptomlar ile karakterizedir.
- Ses ve hece tekrarı
- Ses uzatmaları
- Kelime içerisinde duraklamalar
- Kaçınma davranışları (Takıldığı kelimeler yerine başka kelime kullanımı)
- Aşırı fiziksel gerginlik
- Tam kelime tekrarı
Konuşma esnasında görülen bu tür davranışlar kişinin konuşmasında endişe yaratır ve kişinin yaşam kalitesini bozabilir. Kekemelik beyin hasarına bağlı olarak da meydana gelebilir. Yetişkinlerde görülen kekemelik kişinin iletişimini etkileyebilecek ikincil davranışlar meydana gelebilir.
Kekemeliğin şiddeti ve sıklığı günden güne değişebilmektedir. Kişi stresli bir ortama girdiğinde kekemelik şiddeti artabilir. Yapılan klinik araştırmalarda yetişkinlerde kullanılan güncel kekemelik tedavileri aşağıda yer almaktadır.
Yetişkinlerde Kekemelik Nasıl Tedavi Edilir ?
Dil ve Konuşma Terapisi: Dil ve konuşma terapistleri tarafından sunulan bireyselleştirilmiş dil müdahale hizmetleridir. Tedavi, konuşma akıcılığı, dil özellikleri, duygusal/davranışsal etkilerin yaşam becerileri üzerindeki etkisini değerlendirir.
- Bilişsel davranışçı Terapi: Bilişsel davranışçı terapi odağında yer alan duyarsızlaştırma kavramı ikincil davranışları elimine ederek kişinin gerçek kekemeliğini ortaya çıkarmasını ve kişinin konuşmasına karşı duyarsız olmayı amaçlamaktadır.
Kekemelik Modifikasyon Tedavisi: Bu tekniğin amacı kişinin konuşma esnasında mücadele davranışlarını azaltmayı ve kişinin daha rahat kekelemesini sağlamaktır. Kekemelik modifikasyon stratejileri kişinin konuşması ile ilgili olumsuz reaksiyonları azaltabilir, kişinin konuşması ile ilgili kontrol ve kabul duygularını artırabilir.